Saltar a continguts

Agrupament Escolta Berenguer el Gran - St. Cugat

Navegació

Menú principal

Qui fou Berenguer

08/06/2005
Berenguer el Gran

Ramon Berenguer III, el Gran, comte de Barcelona, va començar a governar els principals comtats catalans cap el 1096. Era Senyor de Carcasona, però el senyoriu li fou arrabassat per Ató de Besiers. Posteriorment es va casar, en terceres núpcies, amb Dolça de Provença, i va fer valer els drets que tenia de heretar aquest comtat, però contestat per Alfons Jordà de Tolosa, va arribar a un conveni de repartiment de la Provença (1125).

Als comtats catalans va succeir-lo el seu fill Ramon Berenguer IV i al comtat de Provença, el seu segon fill, Berenguer Ramon.

Havent mort el comte de Provença, Berenguer Ramon, l'any 1144 i deixat un hereu menor d'edat (Ramon Berenguer), el seu germà el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, va exercir la tutela sobre el comtat de Provença, mantenint disputes amb el senyor de la casa de Baus. Havent conquerit Arles (1146), va obtenir el sotmetiment d'aquest indret provençal.

La casa comptal de Tolosa va continuar amb una política contrària a la política provençal de Catalunya, però el comte-rei català (casat ara amb Petronila d'Aragó) va obtenir un acord amb Trencavel, vescomte de Besiers, Ermengarda de Narbona i Guillem de Montpeller. I una aliança amb Enric II d'Anglaterra, que l'ajuda en el setge de Tolosa (1159). Alhora va acceptar que Provença fos feu de l'Imperi Germànic, de Frederic Barbaroja (1162). El comte de Barcelona va morir precisament a Sant Dalmau de Gènova, el 1162, quan anava a Torí a signar el tractat amb l'emperador. Fou enterrat a Ripoll.

Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats